Kiertotalous

Kaksi rakennustyöläistä seisoo katolla katsoen rakennuspiirustuksia ja alhaalla aukeavaa rakennustyömaata

Rakennettu ympäristö synnyttää lähes 40% maailman CO2-päästöistä, käyttää 50% raaka-aineista ja synnyttää noin 40% kiinteistä jätteistä. Yksi tehokkaimmista tavoista vähentää rakennuksten ympäristövaikutuksia ja hiilipäästöjä on kiertotalouden edistäminen. Kiertotaloudessa pidetään tuotteet ja materiaalit mahdollisimman pitkään käytössä neitseellisiä luonnonvaroja säästäen. 

Lähde: UNEP, IPCC, WGBC - Advancing net zero 2019

Kiertotalous säästää energiaa ja neitseellisiä luonnonvaroja. Tämä tarkoittaa tuottamista ilman jätettä ja sitoutumista lujaan raaka-aineiden uudelleenkäyttöön.

Vähemmän neitseellisiä ja fossiilisia raaka-aineita

ISOVER-lasivilla, kivivilla ja ULTIMATE™ -ratkaisut on valmistettu lähes 100-prosenttisesti luonnollisista raaka-aineista. Nämäkin luonnonvarat ehtyvät ja sen vuoksi on yhä tärkeämpää kasvattaa tuotteidemme sisältämän kierrätysraaka-aineen (kierrätyslasi, prosessijäte) määrää.

 

Tämän lisäksi kaikki materiaalimme ovat täysin kierrätettäviä, ja niiden valmistuksessa on käytössä merkittäviä määriä tuotannon yhteydessä syntyviä hukkamateriaaleja ja jälkijätettä.

Kierrätetty ja hyötykäytettävä

  • Kivivilla


Kivivillamme on valmistettu jopa 50% kierrätysraaka-aineesta. Puhdas työmaiden tai teollisten asiakkaiden leikkuujäte on kierrätettävissä takaisin tuotantoprosessiin tai muihin Saint-Gobain -konsernin tuotteisiin. Rakennuksen elinkaaren lopussa kivivillaa ei voi suoraan kierrättää sellaisenaan, vaan se hyötykäytetään mm. sementtiä korvaavan geopolymeerin raaka-aineena tai vaikkapa Leca-sorassa luonnonsavea korvaamassa.

 

  • Lasivilla


Lasivillasisältää jopa 80% kierrätettyä lasia, mikä vähentää kaatopaikkajätteen määrää ja neitseellisten raaka-aineiden tarvetta. Eri lähteistä, kuten rakennusten korjaamisesta ja purusta syntyvästä tasolasista, autojen tuulilaseista ja neonputkista peräisin oleva kierrätyslasi parantaa lopputuotteen laatua ja vähentää lasin sulattamiseen tarvittavaa energiaa jopa 30%. Tonni kierrätyslasia korvaa 1200 kg neitseellisiä raaka-aineita, mm. 800 kg hiekkaa.

o   Nykyään yli 75% lasivillan prosessijätteestä kierrätetään takaisin tuotantoprosessiin.

Kiertotalous: Annamme tuotteillemme uuden elämän

Kiertotalouden edistämiseksi kehitämme jatkuvasti palveluita, joilla autamme asiakkaitamme saamaan joko puhtaan leikkuujätteen tai rakennusten elinkaaren lopussa syntyvän mineraalivillajätteen kiertoon ja hyötykäyttöön. Näin syntyvää raaka-ainetta voidaan käyttää uusien lasivillatuotteiden, kuten puhallusvillan valmistamiseen tai muiden tuotteiden, kuten Leca-soran tai uusiobetonin sideaineiden valmistamiseen.

Rakennusteollisuuden mineraalivillajätettä hyödyntävä kiertotalouden kolmevuotinen innovaatiohanke WOOL2LOOP sai merkittävän 5,3 miljoonan euron EU-rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -rahoitusohjelmasta

WOOL2LOOP on Euroopan ensimmäinen EU-innovaatiohanke, joka keskittyy puhtaasti rakennusteollisuuden mineraalivillajätteen hyötykäyttöön. Lisäksi hanke on ensimmäinen maailmassa mineraalivillajätettä geopolymeerien raaka-aineena hyödyntävä kaupallistamishanke.

 

Lue lisää hankkeesta tästä tai www.wool2loop.eu

Ota yhteyttä paikalliseen edustajaamme

Mikäli et löytänyt vastausta sivustoltamme, kysy rohkeasti lisää asiantuntijoiltamme!